Chemicy i medycy substancję chemiczną uzyskiwaną w procesie fermentacji i destylacji nazywają alkoholem etylowym, w skrócie ETOH (C2H5OH).

Ta substancja chemiczna posiada „wyjątkową moc" - w bardzo krótkim czasie po zażyciu może zmienić stan psychiczny człowieka. W swej czystej postaci jest to bezbarwny płyn o ostrym i piekącym zapachu, który dość szybko się utlenia i może zapłonąć błękitnym ogniem.

Największe stężenie ETOH występuje w spirytusie, zawierającym 95% alkoholu etylowego. ETOH stanowi około 5% zawartości każdego kufla piwa, 12% zawartości każdej lampki wina i 40% każdego kieliszka wódki. Oznacza to, że gdy wypijesz małe piwo (250g), lampkę wina (100g) czy mały kieliszek wódki (25g) to za każdym razem zażywasz tą samą ilość alkoholu etylowego ­ 10g ETOH.  To właśnie te 10g ETOH powoduje „leciutki szmerek, „miły zawrót głowy", „przyjemne rozluźnienie". Znane nam dobrze aspekty psychologiczne picia alkoholu są wywoływane oddziaływaniem ETOH na te miejsca w naszym mózgu, które sterują naszymi uczuciami. Zawartość czystego alkoholu etylowego w napojach alkoholowych jest liczona w gramach i przeliczana na porcje standardowe:

10 g alkoholu etylowego = 1 porcja standardowa

puszka piwa 0,33 l o mocy 4,4% to 1,45 porcji standardowej

puszka piwa 0,33 l o mocy 5,8% to 1,90 porcji standardowej

puszka piwa 0,33 l o mocy 8,1% to 2,67 porcji standardowej

kieliszek 100 g szampana(wina musującego) 9-12% to 0,9 ­ 1,2 porcji standardowej

butelka 0,75 l wina owocowego(gronowego) 9-12% to 6,75 ­ 9 porcji standardowych

kieliszek 50 g nalewki średnio 16% to 0,8 porcji standardowej

lampka 50 g koniaku średnio 40% to 2 porcje standardowe